Les reconstruccions històriques virtuals són el millor mitjà de transport per ajudar a qualsevol persona no especialitzada ni professional del patrimoni cultural a entendre com era un jaciment arqueològic, un edifici patrimonial, un objecte artístic, un paisatge,… en un moment / període concret del passat.
És per aquest motiu que cada vegada més empreses i sobretot institucions culturals es serveixen d’aquesta tecnologia per a proporcionar als seus usuaris (població local, turistes, usuaris d’Internet,…) una manera més senzilla per comprendre i entendre com era un element patrimonial en concret en el passat.
Per tant, el poder que tenen les reconstruccions històriques virtuals com a intermediàries entre el patrimoni real i la societat actual és proporcionalment igual a la seva responsabilitat i saber fer professional a l’hora de crear aquestes imatges digitals.
Aplicacions de les reconstruccions històriques virtuals:
Darrera de cada projecte de reconstrucció històrica virtual hi ha d’haver una gran feina de documentació, recerca i comunicació prèvia amb tot tipus d’experts i professionals relacionats (arqueòlegs, historiadors, restauradors, arquitectes,…) per tal que el resultat final sigui el més fidedigne, verídic i responsable possible respecte la realitat. Mai sabrem al 100% com era un bé patrimonial segles enrere, però és feina dels professionals que ens hi dediquem apropar-nos-hi el màxim possible. Actualment les principals aplicacions de les reconstruccions històriques virtuals són les següents:
La utilització de reconstruccions històriques virtuals de béns patrimonials és una de les maneres més eficaces per arqueòlegs, historiadors i tècnics patrimonials que necessiten exposar les seves conclusions, teories i hipòtesis dels seus projectes en memòries, reunions, seminaris, conferències,…
Bona part de les institucions culturals actuals i sobretot molts museus compten amb unes exposicions basades en les tècniques museogràfiques basades en principis de dècades anteriors. De la mà de les reconstruccions històriques virtuals aquests espais poden renovar-se i oferir al seu públic un millor servei a l’hora de realitzar la seva principal funció: Preservar el patrimoni per tal de poder-lo donar a conèixer de la manera més entenedora possible a tothom que hi estigui interessat.
Una imatge val més que mil paraules i és aquí on les reconstruccions històriques virtuals han de jugar el seu paper. És molt difícil per a una persona no especialitzada imaginar-se una domus romana quan només se’n conserven un parell de filades de pedres de les parets. És davant d’aquesta situació on aquestes imatges digitals han d’entrar en joc i així proporcionar a qualsevol tipus de persona (visitants d’un museu, alumnes d’una escola, institut i universitat, usuaris d’Internet,…) la manera més fàcil i eficaç per compendre i aprendre sobre el que està veient.
Si tens qualsevol dubte, contacta amb nosaltres