La majoria dels museus i arxius actuals compten amb fons patrimonials de grans dimensions alguns dels quals encara estan pendents d’acabar d’ordenar, organitzar, inventariar i digitalitzar al 100%.
Una de les principals funcions d’un museu o un arxiu és tenir els béns patrimonials que atresora en les seves instal·lacions ordenats i classificats per tal de poder-los consultar, investigar i conservar de la manera més eficaç possible i és per aquest motiu que és tant important tenir els fons actualitzats al dia.
Treballar en qualsevol museu i arxiu implica conèixer la metodologia a seguir a l’hora de tractar amb aquelles peces, documents,… que guarda. És per això que és molt important saber quina és la tasca a realitzar en tot moment:
Sigui per recopil·lar més informació sobre un tema concret o per preparar el contingut d’una futura exposició, fer recerca implica saber què és el exactament el que ha de buscar, conèixer quines són les eines que un té a la seva mà per buscar dades noves i també com utilitzar-les per tal d’identificar i filtrar quines d’aquestes dades són rellevants, més o menys importants i les seves fonts. Cal saber com moure’s per una biblioteca, un arxiu o bé trobar aquelles bases de dades, webs o portals online de qualitat per tal d’extreure’n el màxim d’informació que ens interessi possible, tant en quantitat com en qualitat.
La documentació de qualsevol tipus d’objecte museístic és primordial per a tenir un bon control de tot el seu fons. Cada una de les peces que conformen el fons d’un museu i/o arxiu ha d’estar correctament identificada i localitzable en tot moment. Un aspecte molt important a l’hora de documentar qualsevol peça és saber quin és el seu origen i com ha arribat a formar part del museu i/o arxiu (si ja era propietat del museu / arxiu des d’un principi, donació, compra, cessió,…).
Tot objecte arqueològic, obra d’art i/o peça documental ha de tenir la seva corresponent fitxa d’inventari en la que s’informi sobre totes les seves dades rellevants: Nom, autor, any, cronologia, material, origen, tècnica, ubicació original, topogràfic actual, estat de conservació, bibliografia relacionada, número d’inventari,… Tenir totes aquestes dades en una sola fitxa per a cada una de les peces del fons fa que sigui molt més ràpid i eficaç treballar en qualsevol fons museístic i/o arxivístic
Fins fa pocs anys les bases de dades dels museus i arxius eren físiques, però amb les noves tecnologies aquesta escenari ha canviat radicalment i ha donat pas a les bases de dades digitals (a partir d’eines com Excel, Access o MuseumPlus) cosa que permet tenir i fer servir una base de dades d’espai ilimitat i accessible des de qualsevol lloc, no només únicament des de les instal·lacions del museu / arxiu.
Si tens qualsevol dubte, contacta amb nosaltres